persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening geen onaangename verrassingen

Overweeg je het afsluiten van een persoonlijke lening? Voor je dat definitief beslist ga je persoonlijke leningbest na wat dat allemaal inhoud. Voor je zo’n lening afsluit zet je best alle voordelen en nadelen naast mekaar. Op die manier kan je zelf nagaan of deze vorm van lenen je geldprobleem kan oplossing is

Een persoonlijke lening wordt het meest afgesloten. Alles wordt vooraf duidelijk omschreven en op papier vastleggen. Dat is zowel het geval met het bedrag van je lening, als met het vast rentetarief, je maandlast en de looptijd. Op die manier ben je dus vooraf duidelijk op de hoogte wat van jou verwacht wordt. Het bedrag dat je maandelijks moet terug betalen blijft gedurende de ganse tijd van je lening ongewijzigd. Het totale bedrag van je maandtermijn wordt gevormd door een deel van het totale bedrag en de afgesproken rente. Hou er zeker rekening mee dat het opnemen van de reeds terug betaalde bedragen gedurende de ganse looptijd onmogelijk is. Met een doorlopende krediet is dat wel mogelijk.


Grote aankopen

Bij een persoonlijke lening gaat het meestal om relatief grote bedragen, zoals voor de aankoop van een auto, zowel nieuw als tweedehands. Kies voor een looptijd die kleiner is dan de gemiddelde levensduur van het product dat je met je lening zal aankopen. Hou je daar geen rekening mee, dan loop je het risico dat je nog een tijdje zal moeten terug betalen ook al heb je in ons geval de auto niet meer in je bezit.

Duidelijke afspraken

Je bespreekt vooraf met de kredietverlener hoeveel je wilt lenen en op welke termijn je kan terugbetalen. Deze periode van terugbetaling varieert tussen de zes en zestig maanden. Is je lening bestemd voor bijvoorbeeld de renovatie van je woning, dan kan een langere looptijd worden afgesproken. Het bedrag dat je kan lenen hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats van je vast maandelijks inkomen, je vaste onkosten en eventuele andere nog lopende leningen.

Voordelen

Terug betaling: je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing en dit gedurende de ganse duur van je lening. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, je weet dus precies waar je aan toe bent. De maandelijkse betalingen worden automatisch van je salarisrekening afgeschreven.

Aflossing: Extra aflossen van je lening wanneer je een of meerdere maanden extra inkomsten hebt zoals bijvoorbeeld na het uitbetalen van je vakantiegeld of eindejaarspremie is niet mogelijk.

De rente: ligt vooraf vast zodat je met deze vorm van lenen nooit voor onaangename verrassingen wordt geplaatst. Gaat deze rente naar omhoog dan is dat op jouw lening niet van toepassing. De meerderheid van de banken en kredietverleners bezorgen je jaarlijks een gedetailleerd overzicht van de stand van zaken.


Nadelen

Zo’n lening weinig of niet flexibel. Heb je gedurende de looptijd van je lening extra geld nodig, dan moet je een nieuwe lening aangaan
Het vroegtijdig aflossen is alleen mogelijk mits het betalen van een boete voor de gemiste rente. Die boete kan erg hoog oplopen. Je hebt dus weinig of geen voordeel bij het vroegtijdig terug betalen.
De rente is bij een persoonlijke lening hoger dan bij een doorlopend krediet.

Scroll naar boven