bereken maandelijkse auto kosten

Hoe bereken je maandelijkse auto kosten?

Hou voor een maand bij hoeveel brandstof kosten je hebt gehad. Dit doe je door begin van bereken maandelijkse auto kostende maand je tank vol te hebben, voordat je de kosten gaat berekenen. Als de maand aan zijn einde is gekomen, zorg je dat je tank weer vol zit, om zo makkelijk al je bonnetjes op te tellen, heb je de maandelijkse brandstof kosten.

Wat je kunt doen voordat de maand begint is je km stand op te schrijven of als je niet zo veel rijd om je dag teller op nul te zetten. Zo kun je aan het einde van de maand precies uit rekenen hoeveel brandstof je gemiddeld verbruikt per gereden km, namelijk het aantal liters brandstof delen door het aantal gereden kilometers. Bijvoorbeeld je hebt 3000 km gereden en je hebt in totaal 120 liter brandstof verbruikt. Dan komt de som 3000/120= 25, dit betekend dus dat je met 1 liter brandstof 25 kilometer kunt rijden.


Nu je de brandstof kosten voor een maand weet, kun je hierbij optellen wat jouw auto aan verzekering kost per maand. Tel hierbij op wat je maandelijks betaald aan wegen belasting en je hebt de kosten van jouw auto per maand.

Dit zijn dit niet de totale kosten, je auto word ook ieder jaar minder waard en je hebt onderhoud kosten. Maar omdat iedere auto dit heeft, nemen we deze niet mee in de berekening. Wat echter vaak wel zo is, dat kleinere auto’s een lagere afschrijving per jaar hebben als grotere en de onderhoud kosten zijn vaak een stuk lager, vooral vergeleken met de duurdere merken. Maar alleen de brandstof, verzekering en wegenbelasting kosten zijn al een goede reden om een goedkopere kleinere auto te gaan rijden.

Scroll naar boven