doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Doorlopend krediet is krediet zonder een vaste looptijd, het wordt meestal toegekend voordoorlopend krediet informatie onbepaalde termijn. Je begint met een bepaald bedrag op je kredietkaart, dit geld kan je in één keer ophalen of in meerdere keren. Zodra je geld terugbetaalt, kun je dat geld dan ook weer van je kredietkaart afhalen later. Doorlopend krediet is erg handig als je weet dat je een groot bedrag gaat moeten betalen, maar nog niet exact weet hoeveel. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij de aankoop van een nieuwe wagen of de renovatie van je woning.
Het kredietlimiet van doorlopen krediet kan variëren van 1000 euro tot 75000 euro.

De voordelen van een doorlopend krediet

Het is een zeer flexibele vorm van lenen. Je kiest zelf wanneer en hoeveel geld je opneemt. Je hebt op die manier nooit geld tekort voor onvoorziene omstandigheden.
Het werkt via een vaste maandelijkse aflossing en de afgeloste bedragen kun je weer opnemen. Je kunt ook kiezen om een vervroegde terugbetaling van het krediet te doen zonder extra kosten. De rente van het doorlopend krediet ligt lager dan bij een kaskrediet, dit is voordeliger voor een grote lening. De rente daalt naarmate het kredietbedrag stijgt.

Nadelen
De rente daalt naarmate het kredietbedrag stijgt. Dit is zowel een nadeel als een voordeel. Als je een krediet van 1000 euro aangaat zal dit uiteindelijk duurder uitvallen dan een hoger bedrag. De rente is ook variabel, deze kan steeds stijgen. Hoewel het goedkoper dan het kaskrediet is is het zeker niet de goedkoopste manier van lenen. Ook kan het je een vals gevoel van onbezorgdheid geven tijden het consumeren. Omdat je de bedragen die je hebt afgelost meteen weer kunt lenen heb je steeds het gevoel dat er geld tot je beschikking staat. Het maandelijks aflosbedrag is meestal relatief laag waardoor het niet altijd evengoed doordringt dat je aan het afbetalen bent. Je moet dus zeker altijd goed je financiële situatie in de gaten houden, anders zou je nog wel eens in de schulden kunnen geraken.

Scroll naar boven