rood staan op bankrekening

Rood staan op uw bankrekening

Het overkomt de meesten van ons weleens: geen geld meer op de bank, maar het einde van de maand is nog niet in rood staan op bankrekeningzicht. Hiervoor bieden alle banken als oplossing om rood op uw bankrekening te kunnen staan. Dat is handig, want zo heeft u direct toegang tot extra geld om uw boodschappen en rekeningen te kunnen blijven betalen.

Maar is het verstandig, rood staan op uw betaalrekening? Wat zijn de voor- en nadelen van in de min staan? Hoeveel rente moet u betalen en wanneer wordt rood staan echt een probleem? Deze vragen worden in dit artikel besproken.

Voor- en nadelen van rood staan op bankrekening

Het voordeel van rood staan is duidelijk, namelijk dat u direct toegang heeft tot extra geld, wanneer het eigenlijk op is. De bank geeft u simpelweg meer bestedingsruimte op uw rekening, waardoor u onverwachte uitgaven en tijdelijke tekorten gemakkelijk kunt compenseren.


Het nadeel aan rood staan op een bankrekening is dat dit geld kost. Rood staan is feitelijk een vorm van lenen, waarover u rente moet betalen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste consumenten denken dat deze rente onder de 6% ligt, maar dat is niet het geval! In werkelijkheid is de rente op rood staan ten minste 8% en maximaal 15% op jaarbasis.

Door dergelijke hoge rentetarieven kan rood staan vrij duur uitvallen. Immers, leent u een jaar lang €1000,- tegen een rentetarief van 15%, dan moet u na een jaar €150,- rente betalen. Hoewel de meeste banken iets lagere rentetarieven hanteren, blijft rood staan op een bankrekening een van de duurste vormen van lenen.

Tips voor verstandig rood staan op uw bankrekening

Het belangrijkste advies is dat u ervoor zorgt dat de roodstand echt tijdelijk is. Een keertje rood staan door een extra uitgave is geen probleem, maar het is belangrijk te zorgen dat het niet structureel wordt. Dat zou namelijk behoorlijk duur kunnen worden.

Heeft u voor langere tijd wat meer geld nodig, dan is een persoonlijke lening of doorlopend krediet een goede optie. Hiervoor betaalt u minder rente en lost u maandelijks ook weer een gedeelte af. Zo kunt u hoge schuldenlasten door structurele roodstand voorkomen.


Verstandig is dus om alleen incidenteel rood te staan. Heeft u spaargeld maar staat u tegelijkertijd ook rood? Schrijf dan wat geld over, want de rente op een spaarrekening is een stuk lager dan de rente op rood staan.

Dit artikel heeft betrekking op rood staan op bankrekening

Scroll naar boven