credit card krediet

Wat is een credit card krediet?

Handig om te hebben, tenminste als je er goed mee om kan gaan. Maar wat is een creditcard krediet eigenlijk?

Hoe werkt een credit card krediet

Een credit card krediet, oftewel creditcard, is een vorm van doorlopend krediet. Je kan credit card krediethem aanvragen bij je bank of bij een creditcardmaatschappij. Met je creditcard kan je geld opnemen of aankopen doen, ook als je op dat moment geen geld tot je beschikking hebt. Terugbetalen kan op twee manieren: In sommige gevallen worden je aankoopbedragen op een later tijdstip, meestal het eind van de maand, van je bankrekening gehaald en in andere gevallen moet je zelf het krediet dat je hebt verbruikt weer aanvullen. Als je alles niet gelijk kan of wil terugbetalen, dan wordt er rente in rekening bebracht.


Voordelen
Als je een creditcard op zak hebt, dan heb je altijd geld bij je voor noodgevallen. Vooral in het buitenland kan dit een groot voordeel zijn. Veel creditcards kunnen namelijk wereldwijd gebruikt worden. Ook kan het handig zijn om een grote aankoop even voor te schieten. Bijvoorbeeld als je een nieuwe koelkast nodig hebt, maar pas aan het eind van de maand over geld kan beschikken. Waar je bij het online bestellen vroeger vaak met creditcard moest betalen, zijn er tegenwoordig vaak, minder dure, alternatieven. Voor bestellingen buiten Europa is nog wel vaak een creditcard nodig.

Nadelen
Het in je bezit hebben van een creditcard vraagt om zelfbeheersing. Je hebt namelijk beschikking over geld dat je eigenlijk helemaal niet hebt. Hier komen veel mensen door in de problemen, want de verleiding tot het kopen van iets kan te groot worden. Een ander nadeel is het relatief hoge rentepercentage dat je moet betalen. Als je dan toch iets wilt kopen, dan kan je met een ander soort lening veel goedkoper uit zijn. Uiteraard is het nog beter om te sparen voor een grote aankoop.


Tips
Als je er over denkt een creditcard te nemen, vergelijk ze dan eerst goed onderling. De rentepercentages en regels rond het terugbetalen kunnen onderling erg verschillen. Houd je creditcard gegevens altijd voor jezelf. Misbruik wordt niet vergoed als je niet zorgvuldig met je creditcard om gaat.

Scroll naar boven